Kost

Hur ser dina matvanor ut?

Har du frågor runt dina kostvanor? Känner du att du har ett komplicerat förhållande till hur du äter och vad? Misstänker du att du har problem med din mathållning eller har dina kompisar påpekat att du har gått ner alldeles för mycket i vikt?

Din kropp behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att fungera och må bra! Hur mycket energi just du behöver beror på kön, ålder och hur mycket du rör dig. Att äta nyttigt är en fråga om balans. Vad du äter, hur mycket samt hur ofta du äter påverkar din hälsa på kort och lång sikt. Energi och näring får du från kolhydrater, fett och protein. Därutöver behöver du vitaminer, mineraler, vatten och magen behöver fibrer för att må bra. Men det räcker inte med att bara äta bra mat. I en hälsosam livsstil ingår en kombination av bra mat och rörelse- och sömnvanor.

Ett allsidigt, regelbundet kostintag ökar dina chanser att få i dig den energi och näring du behöver under dagen. Tre måltider med ungefär 3-4 timmars mellanrum är ett bra riktmärke. Du behöver också några mellanmål till exempel en smörgås, yoghurt och/eller frukt. Sprider du ut måltiderna någorlunda jämt över dagen får du ett jämnare blodsocker och känner dig då förmodligen mindre trött, koncentrerar dig bättre och känner mindre sug att småäta. Hoppa inte över att äta en bra frukost! Frukosten bör ge dig 25-30 procent av dagens energi. Försök tillgodose dina näringsbehov även under pressade perioder. Det är då du behöver dem som bäst.

Varför vatten?

Vatten behövs för kroppens alla funktioner. Det finns i kroppens alla celler och transporterar näring till cellerna och avfall ifrån dem. Vatten reglerar också kroppstemperaturen genom att vi svettas.

Maten innehåller vanligtvis mer än hälften av det vatten vi behöver. Drick gärna vatten till alla måltider, men drick också vatten mellan måltiderna om du är törstig. Vatten är den bästa måltidsdrycken och törstsläckaren. Tänk på att läsk, saft och alkohol innehåller mycket energi, men ingen näring.

Jag som kostrådgivare kan hjälpa dig i djungeln av råvaror o dieter. Själv äter jag paleo kost.

Vad är paleo kost?

Paleokost, även kallat stenålderskost, baseras på vad vi åt förr, enligt förespråkarna det vi är designade för att äta. Det handlar om ren, näringsrik och naturlig mat, som kött, fågel, fisk, ägg, naturligt fett, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och nötter.

 

Individuellt kostprogram

4 veckor 749:- 

8 veckor 1 199:-

12 veckor 1 499:-

I samtliga paket ingår 30 min fri konsultation över mail eller telefon samt uppföljning och avstämning enligt överenskommelse.

 

Intersseanmälan görs till ptby@skanslie.com